אודות

אודות ניר דוד

ניר דוד או בשמו הראשון, תל עמל, הוא קיבוץ בבקעת בית שאן השייך למועצה האזורית עמק המעיינות.

היישוב הוקם ב- 10 בדצמבר 1936, נר שני של חנוכה והיה הישוב הראשון בסדרת יישובי חומה ומגדל‏ והקיבוץ הראשון בבקעת בית שאן.

קיבוץ ניר דוד (תל עמל) הינו הקיבוץ הראשון של תנועת הנוער הארצישראלית של השומר הצעיר. ראשיתו ב- 1932 בשטח בית הקברות בשכונת בורוכוב, רמת גן והקמתו למרגלות הר הגלבוע בגדה הדרומית של נחל עמל (אסי), שהוא המשכו של פארק גן השלושה (סַחנֶה). אל הגרעין המייסד הצטרפו חברי גרעין “מסד” מפולין ושלזיה הקטנה ואחרי מלחמת העולם נוספו אליהם קבוצות “בחזית – במנהרה” מפולין.

במאי 1937 שונה שם הישוב לניר דוד. מעשה בפדרציה הציונית בדרום אפריקה, שתרמה כספים הן לרכישת הקרקע והן לבניית חדר האוכל ודרשה שהקיבוץ ייקרא כך על שם דוד וולפסון, הנשיא השני של ההסתדרות הציונית‏. אך ההיסטוריה הוכיחה שוב ושוב את כוחה והשם “תל עמל” חזר לכותרת בסוגריים, כי איך אפשר ללא החרוז של אלתרמן: “תל עמל, תל עמל, ראשונה לחומה ומגדל”. בראשית שנות ה-80 של המאה ה-20 הוסף לשם הקיבוץ השם הקודם “תל עמל” והשם הרשמי הוא: “ניר דוד (תל עמל)”‏.

ענפי הקיבוץ המרכזיים הם: מפעל “ניר-עותק”, מדגה, מטעים וגידולי שדה, תיירות.

בקיבוץ פועלת המעבדה המרכזית לבריאות דגים של ארגון מגדלי הדגים, אתר חינוכי “חומה ומגדל”, מוזיאון לארכיאולוגיה ים תיכונית ומקומית, גן-גורו (פארק אוסטרלי), חדרי אירוח “על שפת הנחל”, יזמויות וענפונים ועל כ-ו-ל-ם מרחפת הרוח הטובה של עמק המעיינות.

היום הקיבוץ פורח על שתי גדות הנחל. ארבעה גשרים מחברים בין הגדות. העצים שנטעו אבותינו צומחים ומצלים, מפחיתים במעט את עומס החום המכביד בקיץ.

היום הקיבוץ הומה משפחות צעירות, בני קיבוץ ששבים לביתם, משפחות ההרחבה הקהילתית ורבים, רבים שאוהבים את המקום.

היום יש בקיבוץ שפע של עשייה תרבותית וחברתית והנחל ממשיך לזרום …

התחברות אל האתר
דילוג לתוכן