הלוי אטקה

(24/12/1912 – 26/02/1989) ( יד טבת תרע”ג – כא אדרא תשמ”ט )

אטקה לבית פליק נולדה ב- 1912 בעיר יגלניצה, גליציה, דרום מזרח פולין. להורים היתה חנות ממנה התפרנסו. לאטקה היו שתי אחיות שנספו בשואה עם ההורים ואחיה, דוד יבדל”א. במלחמת העולם הראשונה גויס אביה לצבא האוסטרי והאם עם ילדתה הוגלו על ידי השלטונות לווינה ומשם לצ’כיה. שם חיו כפליטים עד סוף המלחמה. בגמר המלחמה חזרו לביתם.
אטקה למדה בביה”ס העברי “תרבות” ושלא כמקובל למדה גם לימודי קודש ב”חדר”. בשנת 1942 הצטרפה לתנועת “השומר הצעיר”. היא היתה הרוח החיה בקן וגם כיהנה במשך שנתיים כראש הקן. אטקה היתה מקובלת בעיר כפעילה בנוער ובפעילות ציונית. היא היתה מורה לעברית בביה”ס ומעורה בחיי התרבות של העיירה. בין השאר היתה חברה בוועד של ביה”ס העברית. היא השפיעה על אחיותיה ועל אחיה להצטרף לתנועת השוה”צ. בחופשות הקיץ ארגנה את מחנות הקיץ. כמו כן למדה גזירה וניהלה מתפרה כדי לעזור בפרנסת המשפחה.
אטקה עברה את ההכשרה לקראת העלייה בלבוב וברושניוב (קיבוץ “מסד”). שם עבדה במקצועה, תופרת ומורה לעברית. היא עלתה ארצה בדצמבר 1938 באניית מעפילים ובהגיעה, נקלטה מיד בקיבוץ תל עמל.
בשנת 1943 התגייסה אטקה לפלמ”ח. בתום מלחמת העולם השנייה התברר לה שכל משפחתה נספתה בשואה פרט לדוד, אחיה, ששירת בצבא הפולני. כל שאיפתה היתה שהוא יגיע ארצה לקיבוץ שלה. ואכן דוד הגיע לקיבוץ תל עמל וכאן הקים את משפחתו.
עבודותיה הראשונות בקיבוץ היו במטעים וברפת. לאחר מכן ריכזה את מחסן הבגדים, היתה סדרנית עבודה ובתקופות שונות ניהלה את הכלכלה. במשך שנים רבות עבדה כמטפלת בחינוך הילדים.
תוך כדי כך עסקה במשך שנים רבות בהכנת תלבושות לילדים ולחברים לחגים (פורים, הצגות והופעות מחול) ותמיד שיבחוה על ידיה הברוכות.
בשנים האחרונות בחרה אטקה במקצוע “גברי” – רפדות. במקצוע זה עשתה כמה שנים בהצלחה רבה. אטקה הצטיינה בכשרון רב ובתבונת כפיים בכל מלאכה אשר עשתה. היא שימשה במגוון תפקידים בקיבוץ: ועדת חינוך, ועדת בריאות, ועדת חברים, ו. דירות וו. עבודה.
אטקה נישאה לאבימלך הלוי בינואר 1943 ונולדו להם שלושה בנים: יוסי, אורי וערן. אטקה ואבימלך זכו לנחת מן הנכדים.
אטקה חלתה במחלה ממושכת ונפטרה בשנת 1989. הלוויה התקיימה בקיבוצה, תל עמל.
יהי זכרה ברוך!

 

התחברות אל האתר
דילוג לתוכן